HIBISCUS-Trandafir japonez
Familia: Malvaceae
Aspect: Tufa
Perioda de inflorire: Primavara - vara
Expunere:Plina lumina
Udare: Abundenta
Contine apoximativ 3000 de specii, care au frunze lucioase, verzi si flori exotice, colorate.
Cultivare: usoara. In fiecare an, in martie, trebuie mutate in alte vase, intr-un compost de buna calitate. Trebuie ferite de razele directe ale soarelui, dar le este necesara lumina. Au nevoie de o udare abundenta, in special in perioadele foarte calde. Trebuie sa se administreze un ingrasamant lichid la fiecare 2-3 saptamani. Iarna trebuie sa fie tinute la lumina si la o temperatura de peste 10 °C.
Reproducere: Se reproduce prin butasi obtinuti intre aprilie si august. Acesta se planteaza intr-un compost amestecat cu nisip grosier, la o temperature de 21 °C. Speciile anuale se seamana in martie intr-un compost pentru seminte, la o temperatura de 13-16 °C.
Specii si soiuri: Hibiscus rosa-sinensis, hibiscus schizopetalus, hibiscus trionum, hibiscussyriacus.
Fructe exotice - Cherimoya
Cherimoya este unul dintre fructele exotice vulnerabile la transport, motiv ce determina un export mai scazut.
Originar din America de Sud, din regiunea vailor Muntilor Anzi, cherimoya este cultivat in multe regiuni din America, inclusiv in California unde a fost introdus in 1871. In regiunea mediteraneana se cultiva mai ales in Spania, in Italia, Egipt, Israel. Se cultiva si inTaiwan sau Noua Zeelanda.
Fructul este oval, miezul este carnos si alb, cu multe seminte. Mark Twain caracteriza cherimoya "delicios prin definitie"
In Peru s-a dezvoltat o adevarata fascinatie pentru cultivarea acestui fruct. Fructele apar adesea pictate pe ceramica.
Fructul, cu o coaja ca o crusta, miez dulce si alb, este savuros. Exista varietati de cherimoya, cu diferite gusturi si texturi. Cand fructul este usor copt are culoare verde-maroniu si un gust de capsula.
Se poate folosi taiat cubulete in salatele de fructe.
Cherimoya este bogat in fibre, contine fier .
Continut calorii: 60kcal la 100 g
Vitamina C : 20mg de vitamina C la 100 g fruct.
Aciditatea lui este moderata : 0.4-0.7%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu